Bemutatják a világ egyetlen aranyszínű póktextiljét

Bemutatják a világ egyetlen aranyszínű póktextiljét

A világ egyetlen, természettől fogva aranyszínben pompázó textiljét, egy ritka, pókselyemből készített szövetet mutatnak be jövő januártól a londoni Victoria and Albert Museumban.

A négy méter hosszú selyemszövet alapanyagát több mint egymillió aranyhálós selyempók (genus Nephila) nőstény szolgáltatta. Nyolcvan ember összesen öt éven keresztül gyűjtötte be a vörös és sárgászöld színekben pompázó nyolclábúakat Madagaszkár hegyvidéki területein. Az aranyszínű brokát szövet elkészítése négy évet vett igénybe.

A Victoria and Albert Museum szakértői szerint utoljára az 1900-as párizsi világkiállításra készítettek pókselyemből szőtt textilt, ám a szövet azóta megsemmisült. Az elmúlt több mint egy évszázad után most először kerül ismét kiállításra egy ilyen drága kelme Európában.

A pókselyemből készített szövetről szóló legkorábbi feljegyzés 1709-ből származik, amikor egy francia férfi, Francois-Xavier Bon de Saint Hilaire kesztyűket, harisnyákat és állítólag egy komplett ruhát készített belőle XIV. Lajos uralkodónak.

Később, a 19. század elején egy Olaszországban dolgozó spanyol, Raimondo de Termeyer szőtt aranyszínben ragyogó harisnyákat Napóleon császárnak és egy kendőt az első feleségének, Joséphine császárnénak. A különleges szövet elkészítéséhez a pókokat minden reggel be kell gyűjteni és "befogni" egy speciális selyemfejő szerkezetbe, amelynek jól kiképzett kezelője egyszerre 24 pókkal tud foglalkozni.

A hernyóselyem-készítéssel ellentétben, amely a gubókban lévő lárvák elpusztításával jár, a lefejt pókokat a nap végén visszaengedik a vadonba. A selymet ezután csévékre tekerik fel a szövőműhelyben, ahol a selyem speciális tulajdonságait jól ismerő mesterek kezébe kerül.

Átlagosan 23 ezer pók szükséges egyetlen unciányi (28 gramm) selyemhez. Az aprólékos és munkaigényes előállítás miatt ezek a szövetek rendkívül ritkák és értékesek. A különleges textilt egy jelenleg Madagaszkárban szőtt és hímzett új arany körgallér társaságában állítják ki 2012. január 25-től a Victoria and Albert Museumban.

Forrás: deluxe.hu